ATafel-Lansingerland-02092015ls de drie ondernemers aan deze tafel een afspiegeling zijn van de Lansingerlanders, voelen we ons prettig en veilig in de dorpse sfeer van onze gemeente. Een paar  zaken­ moeten dan wel gewaarborgd zijn: saamhorigheid, een schoon en opgeruimd straatbeeld, consequente handhaving en strak­kere opvoeding van jongeren. “Spreek elkaar aan, wees sociaal en toon respect. Met alleen duur hang- en sluitwerk en camera’s bereik je geen veiligheid,” vat veiligheidsexpert René Westphal samen.

Gespreksleider Cock van Bommel ontmoet aanvankelijk een stilzwijgend nadenken op de vraag: “Wanneer heb je je in Lansin­ger­land écht onveilig gevoeld?” Pas na enig aandringen komen er enkele persoon­lijke verhalen, incidenten die niet in de krant komen. Het blijken – over vele jaren – kleine ongemakken te zijn, want de drie ondernemers vinden Lansingerland heel veilig. Bouwmarkt­eigenaar Kees Maree:
“Ik voel me in Nederland sowieso nooit bedreigd. Het is hier geweldig toch, crimineel mooi.”  René Westphal,­ die een bedrijf heeft waarin alles draait om veiligheid, voelt zich eveneens veilig. “Ook al wordt er hier wel eens geschoten. De criminaliteit daalt. Alleen denken we van niet door de media-­aandacht. Maar het zijn excessen. Blijf gewoon zelf in een veilig milieu,­ zoek het kwaad niet op, dan komt het ook niet naar je toe. Inbraken, hoe naar ook, zijn pech­gevallen.” Ook melkveehouder Peter­ Gille, die in het buitengebied woont, ziet sociale cohesie, alertheid en hulpvaardigheid als waarborgen voor een veilig gevoel. “We zijn een heel open bedrijf met veel bezoek en activiteiten. Dat wil ik graag zo houden. Ik loop wel veel rond, ook als we gesloten zijn.”

Afgesloten wijken
Hoe komt het dat Lansingerland best veilig voelt? Westphal: “De wijken zijn goed afgesloten, waardoor vluchten lastig is. Daarover klaagt men wel eens omdat buurten onderling niet zijn verbonden, maar het is doeltreffend. Toch kan de veiligheid van onze huizen nog beter. Anti-kerntrekbeslag op sloten, waardoor ze je cilinder er niet zo uit kunnen wippen, wordt maar in vier procent van de deuren toegepast. De vele huizen die in de afgelopen tien jaar onder politie­keurmerk zijn opgeleverd, hebben slechte cilinders in de sloten, die er in anderhalve minuut uitgetrokken worden. Onbe­grijpelijk dat de woningbouw­verenigingen niet hun verantwoordelijkheid nemen.” Kees Maree vindt beveiligen een ‘totaalplaatje’. “Niet alleen dure sloten installeren, maar ook je ramen dichtdoen als je weggaat.” Het groeiend aantal wijktoezichtteams van burgers in Lansingerland vindt het drietal een erg goede zaak.

Tafel-Lansingerland-hoofdgerechtStrafmaat omhoog
Wat zou Lansingerland kunnen doen om een nóg veiliger gevoel te krijgen als burger? Kees: “Hangjongeren in parken of bij een pinautomaat, als je geld wilt halen, die bezorgen me een onbehaaglijk gevoel. Maar rommel op straat geeft ook een onveilig gevoel.” Peter beaamt dat: “Opgeruimde, schone, lichte plekken geven je juist een veilig gevoel.” René vindt dat er beter moet worden gehandhaafd en dat de strafmaat omhoog moet. “Als auto’s worden bekrast, ziet de overheid dat als verzeke­ringswerk. Ik zie de politie gewoon langsrijden als er asociaal wordt geparkeerd bij sportvelden. Dat levert gevaarlijke situaties op. Brandweer en ambu­lances kunnen bij calamiteiten het veld niet bereiken. Ik spreek mensen erop aan als ze mij irriteren. Ouders­ zouden dat vaker met hun kinde­ren moeten doen. Men moet er voor open staan als men terecht wordt gewezen. Asociaal gedrag en onverschil­ligheid geven je een onvei­lig gevoel.”
Peter Gille draait het om en vat de mening van het ondernemerstrio simpel samen: “Sociale cohesie, een schoon en opgeruimd dorp, dat kost weinig, maar levert veel op.”

 

Dit keer was de Tafel van Lansingerland gedekt bij Boerderij Het Lansingerland, met uitzicht op de koeienstal.

De smakelijke­ plattelandslunch bestond uit hoofdzakelijk biologische producten. Het hoofdgerecht, de boerenomelet met Parmaham en brie, Waldorfsalade, caprese met buffelmozzarella en zuurdesembrood, is een aanrader voor de stevige trek.

Boerderij Het Lansingerland Hoeksekade 146 A, 2661 JL Bergschenhoek Tel. 010 521 2601 www.boerderijhetlansingerland.nl