Mirjam Bonnewits en Bengt Aanen (Eetcafé Jofel), Dennis Vollebregt (Sportstudio Workout), Mario van Vliet (Reclamebureau Lansingerland) en Ed van den Broek (Medisch Hart Bleiswijk).

Het nieuwe jaar is begonnen. Tijd om elkaar geluk en gezondheid te wensen. En tijd om de extra kilootjes van het kerstdiner kwijt te raken. Maar zijn inwoners van Lansingerland wel zo met hun conditie en gezondheid bezig? “Fitnessen in teamverband is in opkomst.”

“Ik eet dagelijks drie stuks fruit, drink veel water en ben een actief sporter”, vertelt Ed van den Broek. Je kunt gerust stellen dat hij een gezonde leefstijl heeft. Dat mag ook wel, als fysiotherapeut en mede-eigenaar van Medisch Hart Bleiswijk, van Fysiotherapie Berkelhoek BV. en van Thuiszorgwinkel Medisch Hart Bleiswijk.
Maar is Ed daarmee een uitzondering? Zeker niet. De inwoners van Lansingerland zijn behoorlijk sportief, daarover zijn Ed en de andere gesprekspartners aan ‘De Tafel van Lansingerland’ het eens. Maar er is nog een wereld te winnen, vindt Dennis Vollebregt. Hij startte vorig jaar Sportstudio Workout in Bleiswijk. “Zo’n 15 tot 20 procent van de 60.000 inwoners doet aan fitness. Dat is een behoorlijk aantal. Maar er is zeker nog groei mogelijk.”

Lekker

Veel Lansingerlanders doen aan sport. Het aantal sportverenigingen is bijna ontelbaar. Fitness is de meest beoefende sport. Dennis: “Het is de ideale sport om beter te worden in andere sporten.”
Vooral na de feestdagen is het druk bij de sportscholen. Veel bezoekers daarvan willen een dieetprogramma volgen. Dennis: “De eerste vraag die ze dan stellen is: kan ik dan nog wel uiteten?” Zijn antwoord: natuurlijk, als je maar let op de ingrediënten. Hij geeft zijn klanten daarover ook zelf tips, en ziet een samenwerking met een restaurant op dat vlak zeker zitten.
Wat betreft gezond eten zit de ‘Tafel van Lansingerland’ voor gezond eten goed bij Jofel. Verse ingrediënten, voldoende keuze en de mogelijkheid aan het personeel te vragen naar bijvoorbeeld allergenen en calorieën. Maar volgens eigenaresse Mirjam Bonnewits en bedrijfsleider Bengt Aanen draait het bij Jofel vooral om genieten. De gerechten op de menukaart zijn dan ook niet geselecteerd op gezondheidsaspecten. “Onze klanten kunnen prima zelf hun keuzes maken. We merken wel dat mensen steeds bewuster zijn van wat ze eten, maar ze komen hier vooral omdat het lekker is.”

Punt van zorg

De deelnemers kozen uit de uitgebreide lunchkaart voor onder meer een Broodje Jofel (lichtgeroosterd oerbrood met ossenhaasreepjes en ketjapsaus), een rijk gevulde boerenomelet en een broodje huisgerookte zalm

Ed komt af en toe bij Jofel: Medisch Hart Bleiswijk is namelijk gevestigd in het voormalig gemeentehuis in Bleiswijk en is daarmee bijna de overbuurman van het eetcafé. In het gezondheidscentrum zijn 17 aanbieders op het gebied van zorg, waaronder een herstelhotel. Dit maakt Medisch Hart Bleiswijk een uniek concept binnen Nederland. Daarnaast beschikt Lansingerland over goede verschillende zorgaanbieders met bovendien twee ziekenhuislocaties.
Ed maakt zich echter wel zorgen over de ouderenzorg in de gemeente. Door het sluiten van de zorglocatie Hergenborg moeten ouderen die voorheen naar een bejaardenhuis konden verhuizen nu langer thuis blijven wonen. Pas in een heel laat stadium kunnen ouderen in aanmerking komen voor een verpleeghuis.  “Dat is een punt van zorg en aandacht”.
Maar ondanks dat mag je Lansingerland een gezonde gemeente noemen, vinden de gesprekspartners. Veel groen, een grote sociale controle, veel mensen die aan bewegen doen, al dan niet in teamverband. Mirjam: “Kijk maar eens hoe druk het is op de fietspaden in Lansingerland!”

 

 

Eetcafé Jofel Deze maand vond de Tafel van Lansingerland plaats bij Eetcafé Jofel. Dorpsstraat 2 2665 BJ Bleiswijk 010 521 1566 www.eetcafejofel.nl