Tijdens de maandelijkse rubriek ‘De Tafel van Lansingerland’ interviewt Reclamebureau Lansingerland ondernemers uit de regio over een actueel thema. Deze maand sprak Cock van Bommel (Reclamebureau Lansingerland) met Stefanie Koolhaas-Wortelboer (Immobilia), Peter Luijkx (Cosinta), Remco de Potter (De Potter Media XL). De centrale vraag: hoe staat het met het imago van Lansingerland?

Lansingerland is een goed bewaard geheim, vinden ondernemers Stefanie Koolhaas-Wortelboer, Remco de Potter en Peter Luijkx. De naamsbekendheid van onze gemeente is namelijk laag. Daaraan zou de gemeente iets moeten doen. Maar ook ondernemers zelf kunnen meewerken aan de marketing van Lansingerland.

gasten

Van links naar rechts: Stefanie Koolhaas-Wortelboer, Cock van Bommel, Peter Luijkx en Remco de Potter.

Lansingerland is een schitterende gemeente, daarover is iedereen aan de Tafel van Lansingerland het snel eens. Goede sport- en recreatievoorzieningen, veel goede middelbare scholen en de goede bereikbaarheid, om maar enkele sterke punten te noemen. En vooral: ruimte, rust, recreatie en natuur. Remco: “Neem de Rotte: vlak bij de snelweg én bij de koeien!”
Nog een sterk punt van Lansingerland: het aantal topondernemingen. Peter: “Er zijn in Lansingerland veel meer grote, internationaal opererende ondernemingen dan velen denken. Waarom die ondernemingen gekozen hebben voor deze gemeente? Hier heb je de ruimte om je te vestigen, terwijl je in het hart van de Randstad zit!” Remco: “Buiten de spits zit je binnen 15 minuten in Rotterdam, Delft of Den Haag.”

Op de kaart zetten

Je zou verwachten dat zo’n mooie gemeente een enorme naamsbekendheid en een ijzersterk imago heeft. Maar dat valt tegen, vinden de ondernemers tijdens de Tafel van Lansingerland. En dat is jammer. Want Lansingerland zou voor veel meer bedrijven een goede vestigingsplaats kunnen zijn.
En dus vinden de ondernemers aan de Tafel van Lansingerland dat het tijd is voor gebiedsmarketing. Een taak van zowel de gemeente als het bedrijfsleven. Zo zou het al helpen als ondernemers de naam Lansingerland zouden gebruiken in hun communicatie, zoals op hun briefpapier. Peter: “Lansingerland is het waard om beter op de kaart gezet te worden.”

Economisch potentieel

Maar met marketing alleen ben je er niet, realiseren zich de ondernemers aan de Tafel van Lansingerland. Want hoe veel sterke punten de gemeente ook heeft, er zijn nog tal van punten die verbeterd moeten worden om Lansingerland een nóg aantrekkelijkere vestigingsplek te maken.
Peter: “Ik krijg met ons bedrijf bezoek van over de hele wereld. Die mensen moet ik onderbrengen in hotels omringende steden! Met het economisch potentieel van Lansingerland zouden dat soort faciliteiten toch al lang hier moeten zijn!?”

Aantrekkelijke kernen

Ondanks dat Lansingerland een goed ondernemersklimaat heeft, staan er veel bedrijfspanden leeg. Zo ook winkelpanden. Stefanie: “Mensen klagen vaak dat de dorpskernen leeg lopen. Maar zelf kopen ze bij grote winkels in een andere stad…” Remco: “Ik vind onze dorpskern, die van Bergschenhoek, niet zo leuk. Als je wilt shoppen, dan ga ik eerder naar Hillegersberg. Maar als de herinrichting straks klaar is, dan komt er misschien weer meer leven in Bergschenhoek.”
Peter: “Er wordt vaak gepraat over de kernen. In het Westland is dat totaal anders, daar is het gebied belangrijker dan de kernen. Ik vind dan ook: je hoeft niet trots te zijn op je kern; wees trots op het gebied! Maar misschien is Lansingerland te klein. Daarom ben ik voorstander van samengaan met Pijnacker-Nootdorp.”

Starters op woningmarkt

Over panden gesproken: ook op het gebied van woningbouw hebben de ondernemers nog een wensenlijst. Zo is er volgens Peter behoefte aan panden waar mensen zowel kunnen werken als wonen. “De tijd dat je veertig jaar voor een baas werkt, is echt voorbij. De gemeente zou dus op het gebied van woningbouw moeten inspelen op nieuwe economische patronen.”
Stefanie zou graag zien dat de gemeente meer doet voor starters op de woningmarkt. “Zorg dat je jongeren na hun studie in de grote stad terugkomen naar Lansingerland.”

lunch

Brasserie Edelweiss
Deze maand vond de Tafel van Lansingerland plaats bij Brasserie Edelweiss. Op het menu stond een lunchproeverij met onder andere kaasfondue, gazpacho en gegrilde kip.
Brasserie Edelweiss
Westerwater 4
2651 JN Berkel en Rodenrijs
Telefoon (010) 5148169
www.brasserie-edelweiss.nl