de tafel van lansingerland

Van links naar rechts: Rober Willemsen, Ruud van Vianen, Tanja Verhagen en Cock van Bommel.

Uitbater Rober Willemsen, die nog maar een half jaar geleden zijn nieuwe brasserie/wijnbar opende aan het fraaie ‘rondje rond de kerk’ in Berkel & Rodenrijs, omschrijft in een paar zinnen zijn ideale beeld van kerst in Lansingerland: “Een groot event waar de saamhorigheid voelbaar is. Met Glühwein en lekkere hapjes. Een groots, meeslepend feest van alle winkeliers voor alle inwoners. Met een grote kerstboom, mooie muziek en samenzang. Zoals in Düsseldorf. Hotels, restaurants, alles profiteert daarvan.” Maar waarom hebben we dat dan niet hier?  “Als ondernemers moeten wij in deze grote gemeente groot denken, maar dat doet het gemeentebestuur helaas niet,” moppert de horecaman.

Berkel en Rodenrijs mag dan Moonlightshopping hebben (op 19 december), Bergschenhoek heeft net zijn Inspiratiefair achter de rug en Bleiswijk heeft een kerstmarkt op 9 december. Maar is het niet te gemakkelijk om de ambtenaren de schuld te geven? Waarom organiseren de winkeliers niet met elkaar een mooie kerstmarkt met alles erop en eraan, zoals in andere steden? “Je hebt winkeliers en ondernemers,” zegt wijnhandelaar Ruud van Vianen, “het is moeilijk om allen op één lijn te krijgen en te laten meebetalen aan zoiets groots.” Ook bloemiste Tanja Verhagen herkent dat als voorzitter van de Bergschenhoekse winkeliersvereniging. “Wij zitten ook met een dorpskern die nog in de steigers staat, waardoor we niet iets groots kunnen organiseren.”

Sociale hygiëne
Rober vindt dat het gemeentebestuur zo’n groot kerstfeest moet faciliteren. “Hier doen de kerk en de scouting wel wat. Maar als je hier iets wilt doen met een open haard op straat, lekkere broodjes pulled pork en Glühwein heb je je papieren voor sociale hygiëne nodig. Je bent hier langer bezig met het aanvragen van vergunningen dan dat het evenement duurt. Daar heb ik geen zin in. De gemeente laat kansen liggen, want iedereen zou profiteren van een groot kerstfeest in Lansingerland. We hebben er alles voor in huis. Je houdt de bewoners binnen de gemeentegrenzen, het vergroot de saamhorigheid en het geeft de economie in onze gemeente een impuls. Wat hier wordt uitgegeven, zorgt weer voor meer groei en meer events. Ik wou dat ze dat eens zouden inzien.”

Durf

Rober heeft het gevoel dat de ondernemersgeest er wel is in Lansingerland, maar dat de durf te investeren nog moet groeien. “Maar ook daarbij heb je de medewerking van de gemeente nodig. Heus, ik zit niet op geld van de gemeente te wachten, maar wel op medewerking.” Ruud is blij met wat er allemaal in Lansingerland is bijgekomen: “Als wij meedoen aan een wedstrijd om het mooiste centrum van Nederland, dan zouden we hoge ogen gooien.” Rober ziet tot zijn genoegen dat er veel mensen uit Hillegersberg naar Lansingerland komen om uit te gaan of te shoppen. “Waarom gaan wij hier vandaan naar dat jazzfestival in Hillegersberg? Dat moeten we gewoon in Lansingerland gaan organiseren.” Tanja roept de Lansingerlanders op hun eigen middenstand te steunen en vooral hier boodschappen te doen. “Waarom zou je nog naar de stad gaan rijden en duur gaan parkeren? We hebben hier alles. Laten we zorgen dat we samen sterk staan.”

Knallen

Inmiddels heeft het ondernemende drietal zelf het razend druk in deze maand. Ruud: “Een hectische tijd, maar wel erg leuk. Er hangt een gemoedelijke sfeer in de winkel.” Tanja: “De winkel in  kerstsfeer brengen en dan een maand lang echt knallen. Schalen van mensen mooi decoreren met groen, kerststukken en -hangers maken.” Rober noemt december dé maand van het jaar. “Het liep storm met reserveringen van groepen en stellen voor kerstdiners en -lunches. Maar ondanks de hectiek is het voor ons ook de makkelijkste maand van het jaar. We weten namelijk precies hoeveel gasten komen, zodat we alle inkopen daarop kunnen afstemmen. We maken roosters en alles ligt vast. Heel gestructureerd. De maximale capaciteit komt dan uit onze handen, maar we hebben er heel veel zin in.” Tanja maakt zich tevoren steevast druk over de feestmaand. Is er wel genoeg ingekocht, of juist te weinig? “Maar het komt altijd goed,” weet ze uit ervaring. Gespreksleider Cock van Bommel heeft er een relativerende wijsheid voor. “In december kan het vriezen of niet, dus de schaatsenwinkel zit met stress. Maar kerst wordt het altijd.”

P1020841-kleinTrends
Zien de winkeliers bepaalde trends voor kerst 2015? Ruud merkt dat er meer luxe dranken worden gekocht; dus champagne in plaats van bijvoorbeeld Spaanse Cava. “Mensen geven weer makkelijker geld uit.” Tanja heeft het gevoel dat saamhorigheid belangrijk wordt gevonden, wat zich uit in warme kleuren zoals rood, gecombineerd met zilver en wit. “En natuurlijke materialen en combinaties van onbewerkt hout, koper en ijzer zijn in. Zoals hier in het restaurant. Maar ik zie ook heel veel bonte kleurcombinaties, kerst lekker over de top.”
En als de feestdagen zo meteen weer voorbij zijn? “Dan is bij ons het kaarsje wel uit,” besluit Ruud van Vianen.

 

Brasserie Wijnbar Muller & Co

Dit keer was de Tafel van Lansingerland gedekt bij Brasserie Wijnbar Muller & Co in Berkel en Rodenrijs. Het menu bestond uit een huisgemaakte cappucino van krab, een dikke moot kabeljauwrug met venkel op aardappelpuree en een beurre blanc saus en toe een warme Apfelstrudel met kaneelijs en room.

Brasserie Wijnbar Muller & Co Kerksingel 9 2651 CC Berkel en Rodenrijs Telefoon:010 226 0355 www.mullerenco.nl