Pieter Harcksen van Reclamebureau Lansingerland heeft voor Hospice Lansingerland een indringende video gemaakt over de laatste levensfase van een gast om een indruk te geven van wat er gebeurt achter de schermen van dit bijzondere huis in deze gemeente. De korte film levert een uniek kijkje op het werk van de vrijwilligers, bezien door de ogen van Ria Kok, een tijdelijke bewoonster. Onze producent/regisseur mocht haar volgen tijdens een van haar laatste levensdagen. Dat leverde onverwacht een uniek document op.

Omdat het om een niet makkelijk onderwerp gaat en de privacy van kwetsbare mensen in het geding is, werd het productieproces uitvoerig gewikt en gewogen. Brigitte de Jong, manager van Hospice Lansingerland en het bestuur gaven, na overleg met de familie en de staf, toestemming om de typisch Rotterdamse Ria te interviewen. “We willen laten zien hoe mooi en waardig laatste levensfase van iemand kan zijn. Bovendien willen we graag aan de omgeving tonen wat er hier binnen gebeurt,” aldus Brigitte de Jong. “Er zijn wel meer films over hospices in Nederland, maar die zijn zo ontzettend zwaar en somber. Wij wilden het graag laten vertellen door iemand voor wie we dit werk uiteindelijk doen.”

Na vooroverleg van bestuurslid Paul Ras met de gast bleek al snel dat Ria Kok in staat was een oorspronkelijk en onnavolgbaar betoog te houden over haar laatste dagen in het hospice: “Zij vertelt vanuit het hart. Er is niets aan gestuurd. Uiteindelijk is het niet alleen een eerbetoon van haar aan het hospice, maar we hebben er vooral ook een eerbewijs aan haar van gemaakt”. Pieter Harcksen: “Zij doet een aantal wijze uitspraken die zo bemoedigend zijn dat wij als filmploeg diep van haar onder de indruk waren.”