Tijdens de maandelijkse rubriek ‘De Tafel van Lansingerland’ interviewt Reclamebureau Lansingerland ondernemers uit de regio over een actueel thema. Deze maand sprak Mario van Vliet (Reclamebureau Lansingerland) met Paul van Mannekes (t Manneke), Daniëlle op den Brouw (Van Yperen & Partners) en Renate Jenniskens (Renate Jenniskens Bloembindkunst). De centrale vraag: wat zou u doen als burgemeester van Lansingerland?

Daniëlle op den Brouw (links) en Renate Jenniskens

“Als ik burgemeester zou zijn, dan zou ik investeren in de infra­structuur, met name in de dorps­kernen”, vertelt Renate Jenniskens. Daniëlle op den Brouw en Paul van Mannekes vallen haar bij. Maar de drie onder­nemers hebben meer wensen op hun verlangen­lijst staan. “Er zou een loket moeten komen waar ondernemers terecht kunnen met al hun vragen.”

Lansingerland krijgt een nieuwe burgemeester. Vanaf half september mag Pieter van de Stadt de ambtsketen dragen. Wat is het wensenlijstje voor de nieuwe burgervader? Een inspirerende vraag aan drie ondernemers met hun bedrijf in Lansingerland: wat zou u doen of laten als u burgemeester was?

Paul van Mannekes (links) en Mario van Vliet

Wel een bushok, geen bus
Van Mannekes hoeft niet lang na te denken. “We zitten in een crisis. Doe er dus alles aan om al braakliggende bouwgronden kwijt te raken. Kijk daarbij niet naar de prij­zen van 2008, want die halen we toch niet meer. Wees concurrerend met buurgemeentes. Want verkoop van grond zorgt voor geld in het laadje, voor werkgelegenheid, voor nieuwe bewoners en voor meer OZB.”
Over infrastructuur gesproken: ook als het gaat om de bereikbaarheid zijn er wensen. Zo zou Jenniskens graag de entree van de Bleiswijkse dorpskern verbeteren. Het centrum is slecht bereikbaar én er is weinig parkeergelegenheid. “Dat zou ik graag op de agenda zetten als ik burgemeester was.” Op den Brouw voegt daaraan toe: “Pak dan gelijk de bewegwijzering aan. Sommige delen van Lansingerland zijn zo slecht te vinden.”
Van Mannekes zou dan ook iets willen doen aan het openbaar vervoer. “Een voorbeeld: voor de deur van t Manneke staat een bushokje, maar er komt nooit een bus. Letterlijk.” Op den Brouw: “Ik woon zelf in Ypenburg en heb geluk: bus 173 stopt voor ons kantoor in Bleiswijk.­ Maar buiten de spits rijdt de bus minder vaak en is de reistijd dus een stuk langer. Daardoor is Bleiswijk minder goed bereikbaar met het ov, en dat vind ik jammer.”

Ondernemersloket
Op den Brouw zou ook de communicatie met de ondernemers verbeteren. “Soms vragen we namens klanten informatie op bij de gemeente. Dat duurt soms lang: medewerkers moeten – door de reorganisatie en de fusie – zoeken hoe ze zaken moeten aanpakken. Daarom zou ik een ondernemers­loket starten. Zo verbeter je de communicatie met ondernemers, en communicatie is toch een van de taken van een gemeente.”
Jenniskens: “Wat ook onder communicatie valt, is de terugkoppeling na een aanbesteding. Je krijgt nooit feedback als je een opdracht niet hebt gekregen.”
Maar er gaat gelukkig ook veel wél goed. Bijvoorbeeld de communicatie rondom de herinrichting van het centrum van Bleiswijk, aldus Jenniskens. En Van Mannekes vindt­ Berkel een stuk aantrekke­lijker geworden. “Ik kwam vroeger nooit in het dorp. Je kon je auto er niet eens kwijt. Nu wel.”
Nog een laatste verzoek dan. Van Mannekes: “Maak het voor ondernemers gratis om rotondes te adopteren en te onderhouden. In Lansingerland moet je er flink voor betalen, in bijvoorbeeld Zoetermeer is het gratis. En waarom zou ik betalen voor een plek die ik zelf wil onderhouden?”