P1020785-kleinEigenlijk valt het wel mee, want ondernemers Mira van der Linde, Letty Wuijts en Rinus Bakker moeten hun best doen iets in Lansingerland te bedenken dat pijn doet aan hun ogen of de maag doet omdraaien. Maar als het dan toch gezegd moet: de HSL die de gemeente rigoureus doorsnijdt, de gebrekkige aandacht voor kunst en cultuur en de oprukkende, vaak in zwarte baksteen uitgevoerde hoogbouw in het Lansingerlandschap. Mira: “Je kunt toch ook mooie gebouwen ontwerpen?” Letty: “Ja, zoals de jaren 30-stijl in die prachtige Gouden Griffelbuurt en de Zilvergracht.”
Maar wat er mooi is aan Lansingerland, weet het ondernemerstrio moeiteloos op te sommen. Die heerlijke Rotte, de parkjes en het fris aangelegde groen langs de nieuwe verbindingswegen, de lintbebouwing langs de Noordeindseweg bij Rodenrijs. “De conclusie is eigenlijk dat Lansingerland best een mooie gemeente is,” vat Mira al snel samen. Maar gespreksleider Cock van Bommel vraagt of de ondernemers wel voldoende doen met die mooie ‘groene long’ tussen Rotterdam, Delft en Den Haag: “We moeten Lansingerland met elkaar als één geheel promoten, dus niet meer als drie dorpen. De ondernemers moeten het voortouw nemen en de inwoners zouden daarbij nauw betrokken moeten worden.”

Collectieve promotie
Rinus gelooft niet zo in een collectieve promotie en vindt dat elke ondernemer dat individueel moet doen. Maar Mira is voor samenwerking en het delen van al dat moois via sociale media: “Elke kern houdt het succes teveel voor zichzelf. Maar we moeten er voor zorgen dat er veel meer mensen hun boodschappen hier doen en niet naar de grote stad uitwijken. We hebben hier nota bene alles in huis.” Letty, die onlangs Ferro opende en grotendeels financierde via crowdfunding, heeft veel vertrouwen in de trekkracht van de groeiende horeca. “Lekker shoppen en blijven hangen bij de restaurantjes hier.”
Toch heeft die mooie gemeente ook haar schaduwkanten. “Misschien zijn die verborgen,” zegt Rinus, “maar het is toch absurd dat hier alle sociaal-culturele activiteiten en locaties de nek wordt omgedraaid. Podia gaan dicht en er komt niks voor terug, terwijl daar een schreeuwende behoefte aan is.” Vandaar dat de kleurrijke Lansingerlander huisconcerten bij bedrijven en particulieren is gaan organiseren (www.facebook.com/DeUitdagingOnTour). “Ik wil de gemeente ermee triggeren en de nieuwe burgemeester er straks op aanspreken.”

Lokaal zakendoen
Letty zoekt kunstzinnige ‘Lansingerlandgenoten’ die bij haar komen optreden of foto’s en schilderijen willen exposeren, iets dat Mira uit ervaring in haar bedrijf kan toejuichen. “Ik houd sowieso van lokaal zakendoen met leveranciers,” zegt Letty. Het drietal ondernemers weet het wel: “Meer je ogen openen voor wat mooi is, wat leuk en goed is, doorvertellen en delen, lokaal naar elkaar verwijzen en als ondernemers elkaar omzet gunnen. Niet zeuren over wat je hier lelijk vindt, maar met elkaar zorgen dat het mooi wordt.” Er worden afspraken gemaakt en agenda’s getrokken. Zoals voor het Woonevent in september, een walking dinner langs leuke restaurants en een muzikale toer door Lansingerland. Nee, zo lelijk is Lansingerland nog niet…